Nyheter

Airboard - nybörjarguide

February 01, 2017 Lucas Sieber

Airboards är så nära framtiden man kan komma; i alla fall om man talar om den där stereotypiska framtiden där vi alla äger flygande fordon som tar oss runt i vår vardag. Men vad är egentligen Airboards och hur använder man dem?

Kort och gott så är en Airboard en slags självbalanserande scooter. Så fort du startar den och placerar din fot på den så börjar den att röra på sig. Självklart så måste du först se till så att den är fullt laddad – annars kommer du ju ingenvart. Den har inga handtag eller liknande, utan är endast något som man står på. Ljusen som lyser kan vara på både framsidan och baksidan, vilket innebär att det egentligen inte finns ett rätt eller fel sätt att åka på en Airboard.

airboard

Att kliva på

Att kliva på Airboarden är nog den mest läskiga och nervkittlande delen när man är nybörjare. Därför bör man se till så att ens fot är så nära hjulet som möjligt. Ett stort misstag som många gör är att de har sina fötter för nära varandra. Det blir mycket lättare om man särar på dem en aning. När din ena fot väl är på Airboarden så är det bara att kliva på med den andra och försöka slappna av och stå som vanligt. Det är ofta man spänner sig, vilket kan leda till att man vinglar omkring och kanske till och med faller av då man tänker på sina handlingar för mycket. Tricket är att försöka vara så avslappnad som möjligt. Håll blicken framåt, inte bakåt, och bara stå. Försök inte att röra dig än. Bara stå på den och slappna av. Det är det bästa sättet att lära känna din Airboard.

Att åka åt olika håll

Som sagt, om du tänker för mycket på vad du gör så kan det sluta med att du faller av, men det bästa sättet att faktiskt få Airboarden att röra på sig är att ”tänka” på vart man vill ta sig. Alltså, när du först kliver på den är det bäst att inte tänka för mycket, men när du är van vid hur det känns att stå på den så är det dags för hjärnan att sätta igång. Å andra sidan så är vår teknologi inte så pass utvecklad så att man endast kan tänka för att röra sig, utan ens kropp måste trots allt följa hjärnans instruktioner. För att få en Airboard att röra på sig måste man alltså luta sin kropp åt det håll man vill ta sig; framåt för att åka framåt, bakåt för att åka bakåt. Inte för mycket bara! Om du gör mer än att bara skifta din vikt lite så är det garanterat att du kommer falla av. Var försiktig och låt det ta tid.

När det är dags att svänga så ska du vrida kroppen framåt genom att röra motsatta fot framåt. Alltså, om du vill svänga till höger så knuffar du fram vänster fot. Eftersom din högra fot inte kommer röra sig när du vrider så kommer du att ändra riktning åt höger. Hur mycket du vill svänga är upp till dig. När det dock är dags för lite skarpare svängningar så kan du snabba på processen genom att putta foten som i vanliga fall inte rör sig bakåt en aning. Det gör du genom att trycka ner din häl. Det är så mycket vana Airboard-användare gör för att snurra runt.

Det bästa sättet att bli bättre är att träna, träna, träna, precis som när man lär sig andra saker. Det är väldigt sällan något sätter sig efter endast ett försök. Kör rundor tills du känner att det går lättare och lättare. Åk åt ett håll tills du tycker att det har satt sig, och kör sedan åt det andra. Du ska vara bekväm på din Airboard, och just därför måste du träna tills det känns så naturligt som möjligt att stå och åka på den.

airboard nyborja

Att kliva av

För att kliva av din Airboard så gör du precis som du gjorde när du klev på den, fast tvärtom. Skifta balansen till din dominanta fot – samma fot som du använde först när du klev på – och gå sedan av genom att ta bort din andra fot och placera den på marken. Försök att inte hoppa av. Man kan tro att det kommer gå snabbare och smidigare, men faktum är att det kan gå alldeles fel, så försök att stå emot frestelsen. Att kliva på är, som sagt, den läskigaste delen i processen, och det är även den svåraste. Att kliva av är dock lika svårt, så det är dessa delar som kommer att kräva mest träning och tålamod.

Airboardens funktioner

Du sätter på din Airboard genom att trycka på on-knappen på själva Airboarden. När du ska stänga av den så trycker du på knappen som har en bild av ett lås på fjärkontrollen som du får med. Om du vill låsa den så trycker du på knappen på fjärkontrollen som ser ut som ett lås som öppnas. Om du vill låsa upp den så trycker du på samma knapp. Konstatera att batteriljuset är rött när Airboarden är låst och grönt när den är upplåst.

En väldigt bra sak är att det finns ett ”beginner mode”, vilket innebär ett läge för nybörjare. Detta kommer att begränsa din Airboards fart så att du inte kan åka lika snabbt som i vanliga fall. Detta är till för att du ska kunna bli bekväm med din Airboard innan du börjar åka snabbare. För att starta detta läge så håller du ner samma symbol som låser och låser upp Airboarden i tre sekunder, och då kommer IO-symbolen att lysa grönt. För att inaktivera detta läge så trycker du bara ner samma symbol i tre sekunder igen, och då slutar IO-symbolen att lysa. Hur lätt som helst!

När du vet hur din Airboard fungerar och har lärt dig hur man åker så är det bara att njuta av denna fantastiska apparat och alla dess fördelar.