Nyheter

Airwheel vs. Airboard – vilken ska man välja?

February 01, 2017 Lasse IT Room

Försöker du bestämma dig för om du ska välja tvåhjulingen Airboard eller enhjulingen Airwheel så kan valet inte vara lätt. Dessa två scooters är trots allt så väldigt häftiga på sina egna sätt, men vi ska göra ett försök med att göra valet en aning lättare för dig. Trots sina liknande koncept så finns det skillnader mellan dem, och specifikt när det kommer till vilken sorts livsstil man har som man ska basera sitt åkande runt.

Airboards verkar ha dykt upp lite från ingenstans, men egentligen så har de funnits ett bra tag nu. Den stora exponering som de har fått på bland annat sociala medier gör så att det inte är så konstigt att du är sugen på en helt egen självbalanserande scooter. En Airboard är designad som en slags mini-segway utan handtag.

En Airwheel har en liknande uppbyggnad, och är helt enkelt en typ av elektrisk enhjuling som ibland kan ha två hjul beroende på designen. Dess hjul brukar vanligtvis sitta i mitten av själva scootern. Förutom att de ser annorlunda ut så finns det inte väldigt många synliga skillnader, men den annorlunda designen har en verkan på hur man åker på dessa scooters.

Inlärning


Är man nybörjare så rekommenderas det ofta att man ska prova på att åka på en Airboard innan en Airwheel då de är lättare att hantera i början. De använder sig båda av gyrosensorer som är till för att hålla den åkande personen upprätt, men Airboardens två hjul gör så att många upplever att det är lättare att åka på den än vad Airwheelens enda hjul gör. Ens inlärningskurva blir just därför annorlunda beroende på vilken scooter man väljer.

Att manövrera


Om man ska manövrera en Airboard, med specifikt fokus på att svänga, så ska man trycka ner trampdynan på ena foten och hälen på den andra. Metoden för att svänga på en Airwheel är rätt så simpel, men ändå en aning svårare. Då ska man istället luta sig för att svänga, vilket kan anses vara lite läskigare än när man ska svänga på en Airboard. Man kan säga att åka på en Airwheel är som att kombinera en cykel och en skateboard, och därför så är Airwheels bättre när det kommer till fartfyllda svängar.

Andra fördelar


Airwheel är en värdig motståndare till Airboard, och det är på grund av att den är lätt och unik, men också på grund av dess energiförbruk. Tack vare det enda hjulet så blir det mindre drag när man åker, vilket gör så att man kan åka längre. En Airwheel är, men andra ord, det bästa alternativen ifall man gillar att åka långt och snabbt. Den är dessutom lättare att bära samt att åka på utomhus på terräng.

En Airboard är som sagt det bästa alternativet för nybörjare, men också för folk som vill åka lite mer sansat och inte är väldigt vilda av sig. Man ska alltså välja sin scooter beroende på hur och vart man har tänkt använda den.