Nyheter

Säkerhetsguide för Airboard

February 01, 2017 Lucas Sieber

Airboards både är och ser häftiga ut med sin futuristiska design, men det innebär inte att de är immuna mot olyckor. Det är därför viktigt att man ser till att ta säkerhet på allvar. Vanligtvis så hör man om att det är viktigt att man är försiktig när man åker på Airboarden, men det är lika viktigt att själva scootern är säker. Här kommer en säkerhetsguide på saker man ska tänka på.

Tänk på att vara försiktig med laddningen

Airboards använder laddbara batterier, vilket betyder att man ska vara väldigt försiktig när man ska ladda dem. Man bör alltid följa de instruktioner som kommer med om hur man ska gå till när man laddar sin scooter. Det är inte bra att ladda den för länge eller utan uppvakning, och just därför så rekommenderas det inte att man laddar den under natten då dessa två punkter kombineras om man gör det. Självklart så kan en Airboard inte fatta eld eller batteriet komma till skada hur lätt som helst, men skulle man göra det ofta så kan det få allvarliga konsekvenser. Man ska alltid vara på den säkra sidan.

Om batteriet kommer till skada efter att man exempelvis har kraschat så ska man byta ut det omedelbart. Eftersom Airboards använder lithium-ion batterier som är väldigt kraftfulla så kan de lätt överhättas vid användning ifall de är skadade. Det är därför rekommenderat att de ska bytas ut så fort som möjligt.

Säkerhet kommer alltid först

Utöver batterierna så bör man även värna om sin egen säkerhet. Just därför så rekommenderas det att man använder hjälm även om man är över 15 som då är sista året man har hjälmtvång. Om man ramlar av så kan man riskera att skada sig, vilket givetvis inte är kul, så hjälm är ett bra sätt att hålla sitt huvud säkert.

Man bör dessutom använda armbågsskydd, knäskydd, och handledsskydd, och det rekommenderas speciellt om man är i en tidig inlärningsfas och precis lär sig att åka ordentligt. Risken är nämligen större att man ramlar av Airboarden när man först börjar åka, och för att man ska undvika potentiella skador så bör man bära skydd.

Vid inlärningsfasen så ska man helst se till så att man inte tränar någonstans med hårt underlag då man lättare kan skada sig. Det är bättre att träna inomhus på trägolv än utomhus på en grusväg.

Förutom ens egen och Airboardens säkerhet så bör man även se till så att den Airboard man ska köpa kommer från en pålitlig återförsäljare. Risken att något är fel på den är då nämligen mindre. Se därför till så att scootern är CE certifierad, och även RoHoS och säkerhetstestad. Ens Airboard bör vara testad enligt svensk standard, och då är det säkrast att välja en pålitlig återförsäljare.

Vill man se till så att ingen olycka sker så bör man dessutom vara försiktig när man åker och respektera sina medtrafikanter och folket omkring en, speciellt om man är nybörjare. Man vill ju inte vara orsaken till att någon skadas.