Nyheter

Tekniskt sett – hur fungerar en Airboard?

February 01, 2017 Lucas Sieber

Självbalanserande scooters, eller Airboards som de är mer kända som, ser väldigt futuristiska ut, och just därför kan man tro att tekniken som gör så att de fungerar är svår och komplicerad. Faktum är att de är väldigt lätta att manövrera. Själva motorerna på Airboarden finns i dess hjul, vilket även fungerar som utrymmet där lutnings- och hastighetssensorn befinner sig. Dessa känner av hur många varv varje hjul gör i minuten, och denna information skickas därefter till gyroskopet samt hastighetsstyrkorten bredvid hjulen, och sedan i slutändan till huvudlogikkortet.

Huvudlogikkortet är Airboardens metaforiska hjärna, och det är där som all magi sker. Det är där som processorn beräknar scooterns status, hastighet, och lutning. Den kontrollerar även Airboardens energihantering samt ifall den är låst eller ifall du är i ”beginner mode”, vilket är ett läge för nybörjare som begränsar scooterns fart.

airboard

Hur rör sig en Airboard?

Airboarden känner av dina rörelser med hjälp av tryckdynor som är i själva scootern och som du på så sätt står på. Om du exempelvis lutar dig framåt så trycks den främre dynan ner, och en liten ”vägg” av plast glider emellan en infraröd ljusdiod och en infrarör sensor. Så länge som sensorn känner av ljuset så kommer huvudlogikkortet att signalera till motorn att vara stilla. När den lilla väggen kommer i vägen så kommer dock information att skickas så att motorn snurrar åt ett visst håll.

Alltså, om du vill svänga till vänster så kommer din högra fot att aktivera den främre dynan åt höger, som därefter kommer att göra så att det högra hjulet åker framåt, medan din vänstra fot aktiverar den bakre dynan till vänster. Det vänstra hjulet kommer då att åka bakåt, vilket gör så att du svänger till vänster. Det är alltså så som Airboarden åker.

Hur är den självbalanserande?

Lutningssensorerna i hjulen berättar för gyroskopen hur långt du lutar dig på scootern. Gyroskopet skickar sedan denna information till huvudlogikkortet. Ju mer du lutar dig framåt desto snabbare kommer motorn att snurra för att försöka att hinna med din tyngdpunkt. Det är denna simpla mekanism som låter dig kontrollera farten med din egen vikt. Praktiskt och smart!

Det är alltså så som en Airboard fungerar från ett tekniskt perspektiv. Ja, man kan tro att processen är komplicerad, men egentligen så är tekniken väldigt enkel. Nu när du vet exakt hur din scooter fungerar är det bara att hoppa på och lära dig att faktiskt åka. Det kanske känns lite svårare, men när du väl har behärskat det så kommer det att gå mycket smidigare.